Els déus romans

Després de conquerir Grècia, Roma va adoptar la seva mitologia canviant el nom d'alguns dels seus déus.

 

A partir del segle I es va imposar el culte imperial: totes les persones lliures havien de demostrar la seva fidelitat a Roma i a l'emperador.

A més de la religió oficial, cada llar tenia un altar domèstic (larari) on retien culte als déus de la casa (llars i penats). També honoraven els esperits dels avantpassats, els manes.

 

Els déus grecs i els déus romans

La mort

Segons la mitologia, quan una persona moria, era col·locada en una barca perquè fes el viatge al món dels morts o Hades. El barquer Caront.

 

Caront era un ésser mitològic representat com un home vell, amb barba blanca, molt lleig i que sempre portava una túnica trencada. Sempre viatjava sobre una barca amb la qual s'ajudava amb un pal per desplaçar-se. Aquesta barca la feia servir per transportar les ànimes a l'altra banda del llac.


Les ànimes, per arribar al món d'ultratomba havien d'entrar en una cova que les portava fins a les profunditats de la terra. Per entrar en aquest món, tenien que travessar la llacuna Estígia amb una barcassa, i d'això s'encarregava aquest ésser, en Caront. Ell les duia fins a les portes dels inferns i per a que els portés havien de pagar amb una moneda.


Caront només podia portar a les ànimes que havien rebut sepultura, és a dir, gent que havia estat enterrada. La gent que no havia estat enterrada, anaven d'una banda a l'altre, sense rumb durant cent anys per les aigües de la llacuna.

 

La barca de Caront.  José Benlliure
La barca de Caront. José Benlliure

1r ESO Geografia/Història

INS Pere Ribot

Vilassar de Mar

e-mail:

carmeflorensaies@gmail.com

 

blog:

Per saber més de les CCSS

blocs.xtec.cat/cflor

 

web:

astrolabi (web de història de 2n ESO)

comentart  (web d'art per alumnat d'ESO)

ciutadania (web Educació per a la ciutadania)