ELS CONTINENTS

Un continent és una vasta extensió de terra emergida amb fronteres usualment delimitades per accidents del relleu. Com la definició de continent és poc clara i ha portat a l’existència de diferents models amb diferent nombre de continents, variant de quatre a set. Tanmateix aquest models han anat canviant al llarg de la història amb la descoberta de nous territoris

 

Animació on s'aprecien els diferents criteris de classificació dels continents usats arreu del món. Segons el criteri Euràsia es pot dividir en Europa i Àsia o Amèrica es pot separar en Amèrica del Nord i Amèrica del Sud.

Àfrica

És el tercer continent més gran del món. Està unit a l'Àsia per l'istme de Suez i l'envolta l'oceà Índic a l'est, l'oceà Atlàntic a l’oest i la mar Mediterrània al nord, que el separa d'Europa

Àsia

És el continent més gran i més poblat del planeta, i la part més extensa del supercontinent d'Euràsia. Limita al nord amb l'oceà Àrtic, a l'est amb l'estret de Bering la separa d'Amèrica i l'Pacífic, al sud amb l'Índic i a l'oest amb la mar Roja, l'istme de Suez (que la separa de l'Àfrica), un tram de la Mediterrània, i, separant-la d'Europa, l'estret dels Dardanels, la mar de Màrmara i el Bòsfor, la mar Negra, les serralades del Caucas i els Urals i la mar Càspia.

Amèrica

També anomenat el Nou Món, limita al nord amb l'oceà Glacial Àrtic, a l'est amb l'Atlàntic i a l'oest amb el Pacífic. A l'extrem nord-oest, l'estret de Bering la separa d'Àsia. L'Amèrica del Nord i Central està separada de Sud-amèrica per l'istme de Panamà.

Europa

 

És el segon continent més petit del món en àrea de superfície, amb uns 10.180.000 quilòmetres quadrats. Compren els territoris del supercontinent eurasiàtic que s'estenen a l'oest de la serralada dels Urals fins a l'oceà Atlàntic, i al nord de les muntanyes més meridionals del Caucas, la mar Negra, el Bòsfor, la mar de Màrmara, l'estret dels Dardanels i la Egea,.més enllà la Mar Mediterrània i l'estret de Gibraltar el separa d’Àfrica.

Oceania

És la part del món formada pel continent australià –situat entre els oceans Índic, Antàrtic i Pacífic– i per la multitud d'illes que hi ha escampades en aquest darrer oceà. És el continent de menor extensió, tot i que, si es compten les seves dimensions oceàniques, cobreix prop del 35% de la superfície total del planeta. Es troba gairebé completament en l'hemisferi sud, travessada per l'Equador i la línia internacional de canvi de data.

MAPES INTERACTIUS

Aquests mapes  t'ajudaran a repassar.  I només són un exemple!

Clica la paraula continents i oceans.

Clica la paraula rius d'Europa

Ves a l'apartat adreces internet i clica sobre l'enllaç de mapes interactius. Podràs repassar tots els continents i els seus rius.

Van per ordre de dificultat.

1r ESO Geografia/Història

INS Pere Ribot

Vilassar de Mar

e-mail:

carmeflorensaies@gmail.com

 

blog:

Per saber més de les CCSS

blocs.xtec.cat/cflor

 

web:

astrolabi (web de història de 2n ESO)

comentart  (web d'art per alumnat d'ESO)

ciutadania (web Educació per a la ciutadania)