ELS AGENTS DE FORMACIÓ DEL RELLEU I

Les forces internes o agents interns de la Terra són les responsables de la formació del relleu. On hi ha muntanyes, fa milions d’anys, potser van haver planes i al contrari; i les terres emergides, abans podien haver estat sota l’aigua.

Els agents interns de la Terra provoquen els terratrèmols i els volcans.

Els terratrèmols

Els terratrèmols, o sismes, són moviments bruscos de les capes superficials de la Terra, produïts per la fractura i el desplaçament de grans masses rocoses de l’interior de l’escorça. Aquests moviments alliberen gran quantitat d’energia de forma sobtada, violenta i, en algunes ocasions, destructiva.

Si vols veure com es produeix un terratrèmol, clica sobre la paraula i veuràs una animació en flash.

Per què succeeixen els terratrèmols?

Elements d'un terratrèmol

Hipocentre: És el lloc de l’interior de la Terra on s’origina  el terratrèmol; és on es produeix el trencament de les roques i, per tant, la sacsejada i la alliberació d’energia.


Ones sísmiques: Són les vibracions que, des del hipocentre del sisme, transmeten el moviment en totes les direccions i produeixen les catàstrofes.


Epicentre: És el punt en la superfície, en la vertical del hipocentre, on les ones sísmiques arriben a la superfície terrestre i és on es noten  amb més intensitat els efectes del terratrèmol

Com es detecta i mesura un seisme?

 

Un sismògraf és un aparell que detecta i grava les ones sísmiques que un terratrèmol o una explosió genera en la terra.  Per mesurar la magnitud d’un terratrèmol, s'utilitza l’escala de Ritcher, que consta de 9 graus, cada un dels quals suposa una alliberació d’energia 10 vegades superior a la del grau anterior

Què és un stunami?

És una paraula japonesa utilitzada com a terme científic per a descriure les onades marines d’origen sísmic. Es tracta de grans onades generades per un terratrèmol submarí, quan el sòl de l’oceà bascula durant la tremolor o es produeixen esllavissades de terra.

Un tsunami pot viatjar cents de quilòmetres per alta mar i arribar a velocitats de 800 km/h. L’ona, que en el mar pot  tenir una alçada de solament  un metre, es converteix de cop  en un mur d’aigua de 15 m al arribar a les aigües poc profundes de la costa. És capaç de destruir les poblacions que es troben a la costa.

Recapitulem

El programa "Méteo K" dedica el capítol a respondre a totes aquestes preguntes.(per veure aquest vídeo hauràs de clicar la paraula terratrèmols).

 

Activitat

Una vegada escoltat el vídeo respon a les preguntes:  

Com es formen els terratrèmols?

Quines zones del món i de Catalunya són les més afectades per aquests moviments de terra?

Com es mesuren els terratrèmols?

Què són els tsunamis?

Construeix el teu propi sismògraf.pdf
Documento Adobe Acrobat 131.0 KB

Els volcans

Un volcà és una obertura a la crosta terrestre per on surten materials en ignició, vapors. A l’interior de la Terra les roques es troben foses, degut a les altes pressions i temperatures, constituint el magma. Si el magma aconsegueix sortir a l’exterior s’origina un volcà.

Clica la paraula volcà si vol veure aquesta animació en flash.

Parts d'un volcà

En un volcà cal distingir:

1. el focus volcànic, o zona de la litosfera a gran temperatura, on les roques es fonen i es genera el magma.

2. la xemeneia, es a dir l'esquerda que comunica el focus amb l'exterior.

3. el cràter, que és l'acabament de la xemeneia en forma d'embut.

4. el con volcànic, o muntanya que envolta el cràter i que s'ha format amb els expulsats pel volcà. De vegades es formen a les faldes del volcà uns cons més petits anomenats  cons adventicis.

Tipus de volcans

Podem classificar els volcans segons els tipus d'erupcions, que presenten a causa de la fluidesa de la seva lava, en:vulcanià, hawaià,strombolià i peleà.

 

Vulcanià. La lava és espessa. Quan entra en erupció es produeixen grans explosions en les quals el tap surt convertit en cendres, lapil·li i bombes. També llencen vapor d’aigua que es converteix em pluja de fang

 

Hawaià. La lava és fluïda, els gasos escassos, el con volcànic de poca alçada i el cràter sembla una caldera en permanent ebullició. Les erupcions són tranquil·les, la lava es desborda del cràter i corre a més de 30 km/h formant extenses colades basàltiques

 

 


Estrobolià. La lava és més espessa que en el hawaià però menys que el vulcanià, descendeix més lentament per les vessants abruptes del con volcànic. També forma taps al cràter que surten expulsats en el moment de l'erupció convertits en cendres, lapil·li i bombes.

Peleà. La lava és tan espessa que forma una volta, la qual, degut a la pressió dels gasos interiors, s'eleva per sobre el cràter. Aquesta volta es va fent punteguda a causa de l'erosió i s’anomena agulla. Quan el pes supera la pressió s'esquerda i per les esquerdes surten núvols de gasos ardents molt pesants que baixen per les vessants del con volcànic cremant tot allò que troben al seu pas.

Productes que expulsa un volcà

Els volcans no sempre estan en erupció, però quan ho estan expulsen una gran quantitat de productes sòlids, líquids i gasosos. 

 

Productes sólids com les cendres, el lapil·li, i les bombes volcàniques que són masses de lava en forma de fus que es solidifiquen a l'aire.

 

Productes líquids més o menys pastosos que s'anomenen laves. Són roques foses a més de 1000º.

 

Productes gasosos com ara l'hidrogen i el metà que són combustibles; el nitrogen, diòxid de carboni, àcid sulfhídric,... I, sobretot, grans quantitats de vapor d'aigua que, en condensar-se forma núvols i pluges.

 

En moments de calma també es desprenen les fumaroles.

Vulcanisme atenuat

En zones volcàniques on no hi ha volcans actius, o a les proximitats d’un volcà actiu, es poden produir emissions de gasos o líquids a elevades temperatures. Les formes més comunes d’aquest vulcanisme atenuat són les següents:


Fumaroles.Són emanacions de gasos a altes temperatures que escapen per el cràter i les esquerdes  allunyades del mateix aparell volcànic.


Fonts termals.  Són manantials d'aigua calenta (entre 40º i 90º) com ara els de Caldes de Montbui, Caldes de Malavella, Tredós, Banyeres de Luchon, ...Aquestes aigües s'han aprofitat des de sempre per les seves propietats curatives tant en forma de termes, balnearis o aigües minerals.


Geiser.És una font natural d'aigua calenta que fa erupció periòdicament. Aquestes erupcions són causades per l'acumulació d'aigua calenta i vapor atrapats a l'interior de la terra. Quan la pressió del vapor és prou gran, el géiser erupciona i l'aigua calenta surt a l'exterior.

 

Activitats

Clicant els números podràs fer una autoavaluació, comprovant quan saps d’aquesta unitat

1, 2, 3

Si esteu interessats en els volcans en l'apartat enllaços trobareu més webs interessants.

1r ESO Geografia/Història

INS Pere Ribot

Vilassar de Mar

e-mail:

carmeflorensaies@gmail.com

 

blog:

Per saber més de les CCSS

blocs.xtec.cat/cflor

 

web:

astrolabi (web de història de 2n ESO)

comentart  (web d'art per alumnat d'ESO)

ciutadania (web Educació per a la ciutadania)